Com parla la televisió? » Quan es vol informar
Quan es vol informar…
- Video: El primer objectiu és ser objectiu
El primer objectiu és ser objectiu.
El periodista ha d'intentar evitar reflectir la seva actitud davant d'una notícia, per tant, és essencial que s'esforci per transmetre-la de la manera més neutra possible, és a dir, per ser objectiu.
En aquest vídeo podreu veure com l'equip del l'Info-K prepara el seu informatiu cada dia.
- Foto: Amb un sol punt de Vista no n'hi ha prou.
Amb un sol punt de vista no n'hi ha prou.
A l'hora de redactar i preparar una notícia és important recórrer a diverses fonts per contrastar-la i assegurar-ne la veracitat. Com més fonts diferents utilitzem, més rigorosa serà la informació que donem.
Els redactors poden acudir al departament de documentació per trobar la informació retrospectiva que cal per contextualitzar la notícia, així com les imatges d'arxiu per il·lustrar-la.
- Video: Quins criteris seguim per seleccionar les notícies?
Quins criteris seguim per seleccionar les notícies?
A l'hora de seleccionar una notícia valorem la novetat, la importància i l'excepcionalitat dels fets que es relaten, les conseqüències que tenen per a la societat, la rellevància dels personatges implicats, així com la proximitat emocional i temporal. I, per tractar-se de televisió, la disponibilitat, o no, d'imatges. A més, en tot moment es té present la línia editorial de la cadena, que en última instància determina la inclusió, o no, de la notícia.
- Video: Un llenguatge respectuós, però no rígid ni encarcarat
Un llenguatge respectuós, però no rígid ni encarcarat
A l'hora de fer els telenotícies utilitzem un llenguatge el més planer i pròxim possible perquè l'espectador ens entengui. Escrivim tal com parlaríem per ser escoltats en públic i no pas per ser publicats o llegits. També evitem l'excessiu col·loquialisme (sempre tractem l'espectador de vostè). De vegades, quan la informació ho permet, com ara en els esports, la informació del temps o temes culturals, es pot utilitzar un to més distès. I com que tenim una responsabilitat en la difusió i enriquiment de la nostra llengua, procurem ser precisos i rics en el llenguatge, fugint de tòpics i frases fetes.
- Video: Com fem un telenotícies?
Com fem un telenotícies?
El procés d'emissió d'un TN comença amb una reunió del consell de TN, format pel redactor en cap, l'equip d'edició del telenotícies, amb l'editor i el realitzador al capdavant, el productor o l'ajudant de producció i els caps de secció que parlen de les notícies i temes que s'han seleccionat per aquell dia. L'equip d'edició fa aquesta selecció en funció de la importància i l'abast de les informacions i també d'un cert equilibri (no tindria sentit que totes les notícies d'un informatiu fossin de cultura o d'internacional).
Un cop decidits els temes i formats (directes, cròniques, reportatges) s'elabora una escaleta una mena de guió on consta l'ordenació i la durada de cada notícia. A partir d'aquí, redactors, reporters, corresponsals i càmeres es posen a treballar per aconseguir que arribin a temps de l'emissió. Com que el TN s'emet en directe, l'escaleta no està mai totalment tancada perquè durant l'emissió sempre poden arribar notícies inesperades que caldrà incloure.
A més, un cop a la setmana es reuneix el consell de redacció, on el director i els subdirectors d'informatius debaten amb editors, caps de secció, realització i producció els temes previstos durant la setmana següent i la manera com s'abordaran i s'explicaran.
- Foto: D'on ens arriben les informacions?
D'on ens arriben les informacions?
Principalment ens arriben per tres vies:
- dels nostres equips de redactors i reporters d'equips lleugers (ENG).
- dels nostres corresponsals
- de les agències de notícies i les agències de comunicació
- Video: Ajudants externs del TN
Ajudants externs del TN
Per fer un TN sovint es requereix l'ajuda del departament de documentació si es necessiten imatges de l'arxiu, així com del departament de disseny gràfic, que elabora els gràfics que facin falta perquè s'entengui més bé la informació.
- Video: Quina diferència hi ha entre un sumari i un resum?
Quina diferència hi ha entre un sumari i un resum?
Tot i que les paraules “sumari” i “resum” vénen a voler dir el mateix, a TV3 distingim entre l'un i l'altre. El sumari és un recull de titulars breus de les 4 ò 5 notícies més importants i s'emet al principi del telenotícies; el resum s'emet al final del TN i en principi pot ser igual que el sumari, si no és que ha arribat alguna notícia important durant l'emissió o bé que, com passa en el vídeo d'exemple, cal reduïr-lo per falta de temps a la graella.
- Foto: Com aconseguim les imatges d'una notícia?
Com aconseguim les imatges d'una notícia?
Normalment a través dels equips lleugers que han sortit a cobrir la notícia sobre el terreny o via agència, valorant a continuació si per elles mateixes les imatges poden donar lloc a una notícia.
També es poden aconseguir imatges d'arxiu del fons de documentació de la pròpia televisió. I si cal es poden encarregar gràfics i animacions il·lustratives al departament de disseny gràfic.
- Video: En quins formats es presenten les notícies?
En quins formats es presenten les notícies?
Una mateixa notícia es pot donar de maneres diferents i cadascuna se l'anomena amb el seu nom:
- De plató: es diu quan el presentador del TN parla directament a càmera.
- OFF conductor: es diu quan el presentador o la presentadora del TN no parlen a càmera, sinó sobre les imatges.
- -BVU: és el vídeo o notícia televisiva per excel·lència, explicada en imatges. (Les inicials corresponen a Beta Video Unit, i, malgrat que, actualment, gràcies a la digitalització ja no es fan servir cintes de vídeo, a TV3 continuem anomenant així les notícies televisives.)
- Insert: és el testimoni d'una persona sobre un tema determinat. Pot anar dins d'una notícia més completa o bé sol.
- Crònica: és el vídeo que fa el reporter o corresponsal aportant la seva firma dirigint-se directament a la càmera. D'això, se'n diu un stand-up.
- Connexió en directe: és quan el presentador dóna pas a un periodista que es troba sobre el terreny i que explica la notícia als espectadors.
- Reportatge: és el vídeo que recorre a testimonis viscuts per il·lustrar una notícia i ajudar a exposar el tema.
- Video: Coneixes les “5 W”?
Coneixes les “5 W”?
No, no són cap grup musical. Les “5 w” és una fórmula per obtenir la informació completa sobre un esdeveniment. Són la inicial dels pronoms interrogatius en anglès Who? (qui?) What? (què?) Where? (on?) When? (quan?) Why? (per què?) Cap de les 5 preguntes es pot contestar amb un simple “sí” o “no” i les respostes donen la informació essencial sobre els fets a què es refereix la notícia.
Coneixes les “5 W”?Fes servir el teu criteri per aplicar les cinc preguntes bàsiques del periodisme a la notícia que pots veure pel visor. Si et descarregues el PDF tindràs un resum de com hem tractat nosaltres la notícia. Potser tu hauries respost les cinc w d'una altra manera... Comparteix les teves opinions amb els companys i arriba a les teves pròpies conclusions. Per opinar, cal contrastar la informació i, per tant, la nostra proposta no és l'única possible.
- Video: Els presentadors de TN s'ho saben tot de memòria?
Els presentadors de TN s'ho saben tot de memòria?
I ara! No tindrien pas temps de memoritzar tot els textos que han de dir en un TN. Per això, els llegeixen a través del teleprompter, un aparell amb un vidre transparent que es col·loca davant de la càmera i damunt del qual van apareixent els textos a mesura que el presentador els va llegint. Però, per si de cas el teleprompter fallés, els presentadors també tenen a mà una còpia impresa del text.
- Video: A quins gèneres s'aplica el llenguatge informatiu?
A quins gèneres s'aplica el llenguatge informatiu?
Malgrat que el telenotícies (TN) és el millor exemple de l'ús del llenguatge informatiu, aquest llenguatge també s'aplica a:
- reportatge
- documental
- entrevista
- debat
- talk show
- tertúlia
- magazine informatiu
- especial informatiu
- programa d'esports
- programa d'economia
- informació del trànsit
- el temps