Les paraules de Matías Carnero sobre Puigdemont escalfen la campanya

Els pactes postelectorals i la pressió fiscal han protagonitzat els missatges dels candidats en el vuitè dia de campanya electoral

RedaccióActualitzat

Polèmica per les paraules del president de la UGT a Catalunya, Matías Carnero, aquest divendres contra el candidat de Junts, Carles Puigdemont. Carnero, que tanca la llista del PSC, ha respost a l'expresident de la Generalitat, que va demanar a Pedro Sánchez que vingués "plorat de casa" quan va anunciar que es prenia uns dies per reflexionar sobre el seu futur.

"Plorat se'n va anar al maleter, i no sé si cagat i pixat, però va anar fins a Brussel·les", ha dit Carnero en presència de Salvador Illa en un míting amb sindicalistes.


Les paraules de Carnero han provocat la resposta tant de Puigdemont com del cap de llista d'Esquerra, Pere Aragonès. I fins i tot el mateix PSC s'ha disculpat.

En un missatge a la xarxa social X, Carles Puigdemont ha acusat Carnero de deshumanitzar-lo escampant una mentida fabricada per les "clavegueres" de l'Estat. El candidat de Junts assegura que els que l'ataquen saben que no ha anat mai en cap maleter i afegeix que, mentre el PSOE munta un circ emocional per arreplegar vots, Junts s'enforteix i això els fa por.

També a les xarxes socials, Pere Aragonès ha reclamat a Salvador Illa que rebutgi immediatament els insults de Carnero a Puigdemont. El candidat d'Esquerra retreu als socialistes que diguin que no volen fang i s'hi hagin ficat, diu, amb tots dos peus.

Per la seva banda, el PSC ja s'ha disculpat. La número dos del partit i directora de campanya, Lluïsa Moret, ha demanat disculpes "a totes les persones que s'hagin pogut sentir ofeses" per les paraules de Carnero.

Tanmateix, ha emfatitzat que els socialistes han apostat sempre "per una campanya propositiva, constructiva i respectuosa amb tothom" i que les declaracions de Carnero són "un fet puntual i aïllat".
 

Pactes postelectorals i pressió fiscal

A banda de les paraules de Carnero, la campanya electoral catalana ha passat aquest divendres pel posicionament del candidat del PSC sobre possibles pactes després de les eleccions. 

En un acte amb sindicats, el socialista ha promès diàleg social per aconseguir un nou sistema de finançament, i ha garantit resultats immediats. Abans, en un esmorzar de premsa, Salvador Illa ha dit que ja no veu possible un acord de govern amb Junts i Puigdemont perquè s'han "autoexclòs" del pacte. El candidat del PSC tampoc preveu votar un president independentista.

Per la seva banda, Pere Aragonès ha criticat aquells que parlen de possible repetició electoral i no ha volgut especular amb possibles pactes. El cap de llista d'ERC ha dit que, si torna a ser elegit president, serà més important el que farà i no tant amb qui. 

A Argelers, Junts ha parlat d'un govern de coalició entre independentistes que també s'hauria d'articular per fer un "front comú" a Madrid. Una estratègia que afavoriria Catalunya, segons Carles Puigdemont. La formació, que proposa dividir el Departament d'Economia en dues parts, també ha defensat que els impostos que paguen els catalans no serveixin per finançar les rebaixes fiscals d'Isabel Díaz Ayuso a Madrid.


Precisament Vox, a "Els matins" de TV3, ha denunciat que Catalunya sigui "la comunitat més endeutada quan és la que recapta més impostos". Ignacio Garriga ha descrit Catalunya com un "infern fiscal" i ha carregat contra els "15 impostos propis".

També s'hi ha referit el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en un acte a Figueres, on ha assegurat que "més o menys el 50% dels ingressos bruts es dediquen a pagar impostos" i que, per tant, "mai n'havíem pagat tants com ara".


Ciutadans, per la seva banda, ha demanat trencar llaços amb els independentistes perquè "tornin les inversions". En la mateixa línia, el seu candidat, Carlos Carrizosa, ha afirmat que "ens anirem empobrint" si la governabilitat a l'estat espanyol passa pels qui "no respecten l'economia ni la societat".

Des d'Altafulla, la CUP ha criticat que només el 15% de l'energia provingui de les renovables i ha retret a Esquerra la seva "falta de compromís". Bernat Lavaquiol, el candidat per la província de Tarragona, ha apuntat que Aragonès "va agafar el poder de la mà de la CUP", però que ha passat la legislatura "pactant ampliacions d'aeroports, Hard Rocks...". 

El candidat de Comuns Sumar per Girona, Eloi Badia, ha parlat dels problemes d'accés a l'habitatge i ha proposat recuperar els pisos turístics per a la ciutadania. Així ho ha reclamat el mateix dia que els Comuns, juntament amb Esquerra i la CUP, han signat un compromís amb el Sindicat de Llogateres per a la regulació dels lloguers temporals. 

 

ARXIVAT A:
JuntsERCCsPSCComunsPPCUPVoxEleccions Parlament Catalunya 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut